איך להרגיע ולטפל בהתקף חרדה

יש לי עכשיו התקף חרדה – מה עלי לעשות כדי להרגיע? עזרה ראשונה.

קודם כל קצת להרגיע אתכם – חרדה זה דבר נורמלי וקורה כמעט לכולם, היא חולפת ולא תישאר אתכם לנצח, ובטח שלא תשגעו ממנה (שזה הרבה פעמים החשש שלנו).

החרדה היא 10% תגובה לא רצונית של הגוף ברוב המקרים, ו- 90% זה הפחד ממנה – מה יקרה לי? איך אצא מזה? האם אשתגע?! אוף, זה שוב מגיע..

משום שהחרדה עצמה היא בגוף, אבל אנחנו עסוקים במחשבות ופחד, הדבר הנכון ביותר לעשות זה להתמקד בגוף ולא במחשבות. לתת לגוף את תשומת הלב ואת האפשרות לרפא את עצמו. הוא יכול לעשות זאת. אנחנו רק צריכים לנתב את תשומת הלב שלנו למקום הנכון.

עכשיו ננסה לעשות זאת באמצעות העברת תשומת הלב שלנו אל הגוף.

(קודם קראו את ההוראות עד הסוף ואז גשו לבצע:)

יש לשבת על כיסא, בנוח, לעצום עיניים (עד סוף התרגיל) ולשאול – איפה זה בגוף?
נעביר את הפוקוס לגוף ונחפש היכן ובאיזו הרגשה בגוף מתבטאת החרדה, או, מהו האיזור הכי מתוח בגוף שלי כרגע.

ברגע שאיתרנו את האיזור וההרגשה, נעמיק את תשומת הלב לשם, נשים לב מהי ההרגשה, מה הגוונים שלה, ובעיקר, נאפשר לעצמנו להיות שם ולחוות את זה.
זה חשוב מאוד כי בד"כ אנחנו לא מאפשרים לזה להיות.
אז נהיה אחד עם האיזור המתוח ונבדוק מה רמת המתח בין 0-10.
במידה ומתעורר הרצון לצאת מזה, לברוח, כי מתעורר פחד שאולי משהו נורא יקרה – חשוב מאוד לא לברוח ולהישאר עם הפוקוס על ההרגשה שבגוף. הפחד יעלם כמו שבא, ואתם תרגישו הקלה.

אם עולה לכם איזה מחשבה תוך כדי, שימו לב מהי, וחזרו בחזרה ל"איפה זה בגוף?"

המשיכו כך עד שתרגישו הקלה.
במידה והנשימה שלכם לא סדירה, זה בסדר, תנו לה להיות, אפשר לשים לב לדפיקות הלב כדי לאפשר רגיעה הדרגתית.

מידי פעם אפשר לשים לב מה קורה עם שאר האיברים בגוף וכיצד הם מסייעים בריפוי.

כך אתם מאפשרים לגוף לפרוק את החרדה והזכרון שלה עד שתעלם.
נסו זאת כל פעם קצת ולאט לאט תהפכו למאסטרים ותשלטו בחרדה.
זכרו, לגוף יש יכולת לרפא את עצמו!

———-

ממשיכים לרפא את החרדה גם שלא בזמן התקף

חלק חשוב בהתמודדות עם החרדה הוא להבין מה קורה איתנו.

הדבר שאולי הכי חשוב להבין ולהפנים הוא שלחרדה אין יישות בפני עצמה. היא לא באה והולכת מתי שבא לה ובטח שלא תישאר לעולם.

ושוב, עיקר הריפוי שלנו יהיה בלמידה לחיות בכאן ועכשיו ולפתח אמונה.

כרגע, בזמן שאני חווה התקפות חרדה חוזרות ונשנות, יש שני גורמים עיקריים שאחראיים לה: אני והגוף שלי.

הגוף שלי זוכר את הרגשת החרדה שחוויתי פעם אחת או מספר פעמים והוא בנה מנגנון הגנה הישרדותי כדי להגן על עצמו, למרות שכבר לא נשקפת לנו כל סכנה. למעשה, הוא בנה קשרים במוח ואפילו קולטנים בתאים שבגוף, מערכת שלמה כדי לייצר את אותה ההרגשה שאמורה לעורר אותי להתמודד עם סכנה. ולכן הוא יחפש כל הזמן טריגרים שמפעילים אצלו את המנגנון הזה.

ואני מפחד מהחרדה ולא כל כך מודע למה שקורה איתי ולכן כשמופיע הטריגר לחרדה והגוף מתחיל לפעול כדי לשחזר את ההרגשה, במקום להרגיע ולעצור את החגיגה אני מתכנס בתוך עצמי ומתחיל לעשות ההפך – לחשוב רק על זה וללבות את החרדה ובכך אני נעשה שותף פעיל.

אז בפעם הבאה כבר כשמתחילה לי חרדה ואולי אפילו רגע לפני זה, אני יכול לשים לב  – האם יש לי הרגשה בראש באיזור המוח – האם האיזור הזה נעשה ער עם יתר גירוי – זה אומר שהמוח מקבל פקודה לשטוף את הגוף בכימיקלים שיעוררו את התאים לייצר את אותם החומרים שמייצרים את תחושת החרדה. אז אני מתחיל לקלוט את זה עוד בשלב שהמוח מתחיל לקבל את הפקודות ואני לוקח שליטה ומתחיל להרגיע אותו – "הירגע!". כלום לא קורה ולא נשקפת כל סכנה לחיינו לכן אין צורך לשלוח את הפקודות לגוף. אנחנו הופכים להיות האמא או האבא שמרגיעים את הילד (הגוף) שלא יכנס להיסטריה מיותרת – הכל בסדר כאן! בוא נהיה כאן ועכשיו באומץ ובאמונה ונרגיע את הגוף.

מאוד חשוב להפנים שמדובר במשהו בגוף שאני נותן לו יד והוא יכול לחלוף וביכולתי לעשות זאת אם רק אתחיל להיות מודע למה שקורה – שזה בי ולא יישות בפני עצמה שנראת "חרדה". וכן אשתמש בהעברת הפוקוס אל הגוף. אם תתמידו להתנהל כך תתחילו לאט לאט לשלוט בחרדה ולהעביר אותה עד שתעלם. ושוב, אם תאפשרו זאת, הגוף ירפא את עצמו.

אמצעים נוספים שיתרמו להחלמה:

  • פעילות גופנית
  • טיול בחוץ, רצוי בטבע
  • לדאוג לשינה טובה (אם צריך להשתמש בתוספים טבעיים או בכדורי שינה לזמן מוגבל)
  • לבצע נשימות והרפיה

———-

ההיבט הרוחני

בהיבט הרוחני, שום דבר לא קורה סתם. ולכן, גם לחרדה יש סיבה. וכנראה טובה.

כשאנחנו חרדים זה סימן לכך שאנחנו לא מממשים את עצמינו בצורה אותנטית בחיים, לא מביאים לידי ביטוי את הייחודיות שלנו ולא ממלאים את התפקיד אליו נועדנו בגלגול הזה.
החרדה באה להתריע על כך כדי שנבדוק, נעשה חשבון נפש, נשאל שאלות כמו מי אנחנו ומה באנו לעשות פה, ונשאף לעלות על מסלול חיינו המתבקש.
מהצד הרוחני שלה, הנפש שלנו היא בריאה, אין לה בעיות, היא משוחררת מכל עכבות, חופשיה, אוהבת ומאושרת. היא ממש אור.
הבעיות שלנו בחיים, בגוף, בנפש, ביחסים, בעבודה ובכלל ביומיום, קורות כאשר אין הלימה בין המחשבה, דיבור ומעשה שלנו, לצו הנפש.

גילוי הרבדים העמוקים של הנפש הוא מסע מדהים, אך הוא מסע! והוא מתחיל בצעדים הכי קטנים ועדינים, כמו לשאול את השאלה – מי אני? בלי לחשוב על תשובה או לחפש אותה כתובה, אלא להשאיר אותה פתוחה ולראות כיצד החיים, באופן פלאי מספקים את התשובות, מזמנים לימוד או מורה, אנשים נכונים וכו'.

אני ממליץ בחום להתחיל את המסע הזה במקביל לריפוי החרדה במישורים הנוספים שהצעתי כאן או בדרכים אחרות. כי אז גם תטפלו בשורש הבעיה, וגם תרוויחו – את עצמכם!

אפשר לפנות אלי לקבלת עזרה בכל דרך.

אשמח לקבל פידבק בכל דרך באם מאמר זה עזר לכם באזשהו אופן.

בריאות ואושר לכם.

רוצה עוד?